Wednesday 23 November 2016

MASAKAN CANGKUK MANIS

HAHHH... ini yang paling menyelerakan sekiranya anda penggemar makanan kampung....di sini saya ingin berkongsi dengan anda macam mana nak masak cangkuk manis goreng....sedap sedap sedappppp...yum yum yummm...

Okay...tanpa buang masa. Saya akan nyatakan bahan-bahan yang anda perlu sediakan.
yeahhhh.. mari kita mulakan.

1. Bawang merah
2. Bawang putih
3. Serai
4. DAUN CANGKUK MANIS ( yang sudah diceraikan daripada batangnya)
5. Ikan bilis
6. Belacan
7. Cili
8. Garam
9. ajinamoto

Baiklah...semua bahan sudah ada. Kita mula memasak.

Yang pertama, seperti biasa...potong bawang putih dan bawang merah.

Yang kedua, tumbuk ikan bilis dan belacan... dan tumbuk serai.

Yang ketiga, basuh daun cangkuk manis dan toskan.

Yang keempat, panaskan minyak ( jangan terlalu banyak) dalam kuali dan tumis bawang merah, bawang putih, ikan bilis dan belacan.

Gaul sehingga naik bau.

Yang kelima, masukkan daun cangkuk manis dan gaul sehingga kelihatan lembik dan berwarna terang. Kemudian, letakkan daun serai.

 Bubuh garam dan ajinamoto ke dalam masakan dan gaul sehingga sebati.
Biarkan sebentar dan siap.



No comments:

Post a Comment