Wednesday 23 November 2016

Masakan Linut/ Sagu

Wahhh...linut sememangnya makanan kegemaran orang-orang kampung terutamanya kaum-kaum di Sarawak. Cara-cara untuk menyediakan makanan ini sangat mudah bagi orang yang sudah biasa membuatnya. Bagi yang baharu ingin mencuba masakan ini, di sini saya ada sediakan sedikit tips untuk memudahkan penyediaannya. Sangat berbaloi untuk mencuba makanan ini. Bak kata orang, sekali cuba pasti nak lagi....yummyyy


                                                                   Gambar hiasan
                                                  sumber: www.online-instagram.com

Mula-mula, anda perlu sediakan bahan-bahan seperti tepung sagu (sekiranya tidak ada tepung sagu, anda juga boleh menggunakan tepung ubi atau tepung jagung). Tepung sagu adalah bahan yang utama. Tidak ada tidak sahhhh yerrr.......

Untuk membuat kuah atau sup sagu, anda perlu sediakan bahan-bahan seperti:

1. Bawang merah
2. Bawang putih
3. Cili
4. Belacan
5. Ikan bilis
6. Tempoyak
7. Garam
8. Ajinamoto
9. Sayur ikut kesukaan. cthnya. ( kangkung, daun bandung, cangkuk manis, bendi dll)

Mudahkannnn....

Okay...mari kita mulakan.

i. Mula-mula, anda kena panaskan air di dalam cerek.

ii. Tepung sagu dibubuh di dalam mangkuk atau besen sederhana ( cukup-cukup untuk beberapa   individu yang akan makan nanti ) 

iii. Kemudian, masukkan air sejuk ke dalam besen berisi tepung tadi. ( tuang sedikit demi sedikit tetapi pastikan air tepung itu pekat )

iv. Air yang telah masak tadi dituang dengan perlahan ke dalam air tepung tadi dan dalam masa yang sama air tepung tadi dikacau dengan senduk.

vi.  Anggaran air yang dituang mengikut keadaan linut tersebut. ( jika air tepung itu sudah agak mengembang dan semakin jernih, hentikan tuangan air dan sagu tersebut dikacau secara berterusan sehingga warna menjadi sebati iaitu menjadi warna jernih.)

vii. linut yang telah siap diamkan di tepi.

Kemudian, anda akan menyediakan kuah linut untuk menyedapkan masakan.

i. Potong halus bawang putih dan bawang merah dan basuh sayur yang akan digunakan dalam masakan.

ii. Tumbuk halus ikan bilis.

iii. Panaskan air dalam kuali dan masukkan potongan bawang putih, bawang merah dan ikan bilis.

iv. Gaul sehingga air sudah agak mendidih.

vi. Masukkan belacan dan tempoyak mengikut kuantiti yang sesuai. (sebaiknya pekatkan larutan tempoyak untuk rasa yang lebih enak) dan gaul sehingga sebati.

vii. Seterusnya, masukkan sayur yang telah dibasuh ke dalam kuali dan gaul.

viii. Bubuh garam dan ajinamoto dan gaul.

x. Biarkan dalam 5-10 minit untuk melembutkan sayur tadi.

xi. Kemudian, masukkan dalam mangkuk besar dan siap untuk dimakan.


Sup tadi akan perlu ambil oleh setiap orang ke dalam mangkuk atau pinggan dan cili boleh ditambah sesuka hati. Dannnn siappppp untuk dicampur dengan linut..... SELAMAT MENCUBAAAA...



1 comment:

  1. Oakley Titanium Glass Glass Case - Stainless Steel Glass Case
    If you're looking to take titanium i phone case advantage of garmin fenix 6x pro solar titanium our premium how much is titanium worth glass case - Oakley apple watch titanium vs aluminum Titanium Glass - we've got the perfect glass toaks titanium 750ml pot case for you!

    ReplyDelete