Wednesday 23 November 2016

Masakan Kari Rebung

Hari ni saya nak kongsi sikit antara cara memasak rebung yang sedappp dan mudah....

Antara bahan-bahannya:
1. Bawang merah
2. Bawang putih
3. Halia
4. Cili padi
5. Ikan bilis
6. Tepung kari
7. Garam
8. Gula
9. Ajinamoto
10. Air masak


                                                                            Gambar 1
                                                    sumber: salamisimon1.blogspot.com


Cara-cara memasak:

1. Basuh dan potong halus bawang merah, bawang putih, halia dan cili padi.
2. Tumbuk manja ikan bilis dalam lesung batu.
3. Rebus rebung terlebih dahulu untuk membuang rasa pahit dan toskan sehingga kering.
4. Panaskan minyak.
5. Campur tepung kari ke dalam mangkuk kecil dengan sedikit air.
6. Pastikan air kari pekat.
7. Seterusnya, tumis ikan bilis sehingga kelihatan agak kekuningan
8. Kemudian, tumis bahan-bahan yang telah dipotong halus sebentar tadi.
9. Apabila bau tumis sudah naik, tuang air kari ke dalam kuali dan gaul sehingga naik minyak.
10. Masukkan daun kari untuk mengharumkan masakan.
11. Setelah itu, masukkan rebung tadi ke dalam kuali dan gaul sehingga sebati dengan kari.
12. Masukkan garam, ajinamoto, dan gula secukup rasa ke dalam masakan dan gaul.
13. Tunggu dalam masa 4-5 minit di dalam kuali sebelum api ditutup.
14. Akhir sekali, hidangkan.

1 comment: